top of page

Regulament AIBA

 

REGULI DE BAZA

 

 

   In primul rand trebuie precizat ca pe plan mondial, boxerii sunt grupati in amatori si profesionisti. ceea ce determina si reguli diferite de confruntare pugilistica.

 

   Intr-o competitie de box, participantii sunt obligati ca, oficial, sa se cantareasca inaintea fiecarui meci, conform unei programari facute de forul organizator. In cadrul fiecarei categorii, meciurile se desfasoara eliminatoriu.

 

   Durata unui meci de box este:

 

- pentru seniorii amatori: 4 reprize a 2 minute;

- pentru profesionisti: pina la 15 reprize a 3 minute.
 

   Intre reprize, la toate categoriile de boxeri, se acorda o pauza de un minut. Pentru sustinerea unui meci, boxerul trebuie sa nu aiba barba sau mustata, sa nu fie uns pe trunchi. Amatorii vor avea pe ei un maiou. Incaltamintea va fi usoara si este obligatorie centura de protectie. Mainile vor fi bandajate si apoi se pun manusile, care au o greutate de 227 gr pentru amatori si de 143-171 gr pentru cei profesionisti.

   Ringul, locul desfasurarii meciurilor de box, este o suprafata patrata, cu laturi de minimum 4,90 si maximum 6,10 m. Construit ca un podium, la o inaltime de circa 1 m fata de sol, ringul este prevazut, in cele patru colturi, cu cate un suport, de care sunt fixate trei-patru corzi. Doua colturi opuse ale ringului sunt afectate boxerilor care isi disputa intaietatea si unde ei isi petrec pauzele dintre reprize, alaturi de antrenorii lor.
 

   In timpul unui meci, boxerilor le este interzis:

- sa loveasca sub centura sau sa schiteze aceasta lovitura;
- sa loveasca adversarul cazut sau care se ridica din cazatura;

- sa loveasca cu capul, piciorul, umarul sau genunchiul;
- sa se tina sau sa-si faca avant de coarda ringului;

- sa vorbeasca in timpul meciului;
- sa loveasca adversarul dupa comanda de «stop» data de arbitru;

- sa se arunce la podea, ca sa nu mai continue lupta etc,
   Conditii materiale: Echipamentul boxerului consta din ghete speciale, chiloti, maieu si bandaje, centura de protectie etc. Exista manusi speciale pentru antrenament si pentru competitie, precum si casti speciale de protectie pentru cap (la antrenament), proteza dentara de protectie s.a.

   Pentru antrenamente, o sala de box trebuie sa fie dotata cu ring, cu sac cu nisip, cu mingi speciale (pucing-ball, mingi para etc.), cu corzi de sarit, haltere, cu oglinzi pentru corectarea pozitiei.

   Initierea in box incepe de la virsta de 9-10 ani; dar o instruire sistematica vizeaza baietii de 14-15 ani, cand au o buna dezvoltare fizica generala si o musculatura in formare.

   Unui adevarat boxer i se cere temperament calm, linistit, dublat de curaj, vointa, rezistenta la lovituri, inteligenta, combativitate.

   Clasificare după vârstă[modificare 
Boxeri între 17 și 34 de ani, în categoria „Elite” (Seniori)
Boxeri de 17–18 ani, în categoria „Tineret”
Boxeri de 15–16 ani, în categoria „Juniori”
   Vârsta unui boxer se stabilește pe baza anului său de naștere.
Toate competițiile destinate școlarilor și altor grupe de vârste mai mici se stabilesc numai la nivel național și continental. Vârsta acestor grupe nu va fi mai mare de 14 ani. Nivelele de vârstă pentru acești boxeri care participă la asemenea competiții nu vor fi mai mari de 2 ani.

   Clasificarea în funcție de greutate[modificare | modificare sursă]
Pentru mai multe informații, vezi articolul despre Categoriile în funcție de greutate la box.
   Pentru bărbați la categoriile „Elită” și „Tineret” – 11 categorii de greutate după cum urmează: 48 kg, 51 kg, 54 kg, 57 kg, 60 kg, 64 kg, 69 kg, 75 kg, 81 kg, 91 kg, 91+kg.
   Pentru femei la categoriile „Elită” și „Tineret” – 13 categorii de greutate după cum urmează: 46 kg, 48 kg, 50 kg, 52 kg, 54 kg, 57 kg, 60 kg, 63 kg, 66 kg, 70 kg, 75 kg, 80 kg și 86 kg.
   Pentru femei la categoriile „Elită” și „Tineret”. 11 categorii de greutate după cum urmează: 46 kg, 48 kg, 51 kg, 54 kg, 57 kg, 60 kg, 64 kg, 69 kg, 75 kg, 81 kg, 81+kg (în vigoare numai de la 1 ianuarie 2009).
   Pentru juniori și junioare: 13 categorii de greutate după cum urmează: 46 kg, 48 kg, 50 kg, 52 kg, 54 kg, 57 kg, 60 kg, 63 kg, 66 kg, 70 kg, 75 kg, 80 kg și 80+.
 

    Tipul de lovituri nepermise
-Lovirea sub centură, ținerea, împiedicarea, lovire cu piciorul sau genunchiul
-Lovituri cu capul, umărul, antebrațul, cotul, strangularea adversarului și apăsarea cu brațul sau cotul a feței adversarului, apăsarea capului adversarului înapoi peste corzi.
-Lovirea cu mănușa deschisă, cu partea interioară a mănușii, cu încheietura sau latul mâinii.
-Loviturile pe spatele adversarului și în special orice lovitură pe ceafă sau pe spatele capului sau în zona rinichilor.
   În cazul în care adversarul este doborât (la podea), arbitrul va începe imediat să numere secundele.

   Când boxerul este la podea, arbitrul va număra de la unu la opt, dacă boxerul este gata și va număra de la unu la zece dacă boxerul se află în continuare la podea, cu pauze de o secundă între numere și va indica fiecare secundă cu mâna astfel încât boxerul care a fost trimis la podea să cunoască numărătoarea. Înainte de a se număra „unu”, trebuie să treacă o secundă între momentul în care boxerul a fost trimis la podea și momentul anunțării „unu”. Dacă adversarul nu se duce în colțul neutru la comanda arbitrului, arbitrul va opri numărătoarea până ce adversarul se va duce. Numărătoarea va continua apoi din momentul în care a fost întreruptă.
 

   Boxerul care nu respectă instrucțiunile arbitrului sau acționează împotriva regulamentului de box, boxează într-o manieră nesportivă sau comite faulturi, poate fi la discreția arbitrului, atenționat, avertizat sau descalificat. Dacă un arbitru intenționează să avertizeze un boxer, va opri meciul și va explica încălcarea. Arbitrul va arăta apoi spre boxer și spre fiecare din cei cinci judecători. Un arbitru care a acordat un avertisment pentru un anumit fault, de exemplu pentru ținere, nu mai poate da o atenționare pentru același tip de greșeală. O a treia atenționare pentru același tip de fault va duce în mod obligatoriu la acordarea unui avertisment. Numai trei avertismente pot fi date aceluiași boxer într-un meci. Cel de-al treilea avertisment aduce automat descalificarea.
 

Punctele valabile
În fiecare repriză, un judecător va acorda puncte fiecărui boxer, în funcție de numărul de lovituri obținute de fiecare. Pentru ca o lovitură să aibă valoare de punctaj, ea trebuie să ajungă, fără a fi blocată sau apărată, direct cu partea articulațiilor degetelor din mănușa închisă, de la oricare mână, pe oricare parte frontală sau laterală a capului sau trupului deasupra centurii. Valoarea loviturilor punctate într-un meci va fi stabilită la sfârșitul acelui meci și va fi trecută în contul boxerului care a avut un rezultat mai bun în funcție de gradul de superioritate. Acordarea punctelor se va face pe baza următorului principiu: un punct pentru fiecare lovitură corectă. Punctele sunt înregistrate când cel puțin 3 (trei) din cei 5 (cinci) judecători înregistrează simultan o lovitură care după părerea lor a ajuns corect pe „suprafața țintă”. Nu se vor acorda puncte în plus pentru doborârea adversarului.

 

Organizații de box 


Cele mai importante organizații, recunoscute de IBHOF sunt WBA, WBC IBF și WBO. Printre alte organizații care organizează meciuri pentru titlul mondial se numără IBC, IBA, WBF, WBU, UBF, IBO.[1]

 

În România, Federația Română de Box este organismul care coordonează activitățile de box.

bottom of page